Om rasen hermelin

Hermelinkaninen (nederländsk dvärg) är en liten kaninras som härstammar från den engelska kaninrasen dvärghare och vidareutvecklades i Nederländerna och Tyskland runt förra sekelskiftet. Den är en av världens minsta kaninraser och en av Sveriges vanligaste tamkaninraser.

Hermelinkanin är 19–24 cm lång, och vikten är cirka 0,8–1,3 (högst 1,4 som vuxen) kg. Den blir normalt 6–10 år gammal men enligt SVA(statens vetrinermedicinska anstalt) blir den upp till 10-12 år våran äldsta är drygt 7år gammal, Könsmogen blir de vid cirka 3–4 månaders ålder.

Hermelinen ska ha upprättstående, korta öron (cirka 5–6 cm) och de ska sitta tätt ihop. Kroppen ska vara kort, och huvudet ska sitta tätt inpå kroppen utan synlig hals. Nosen ska vara trubbig med bred panna.

Hermelinen finns i olika hårlag. Hos de normalhåriga ska pälslängden vara 2,0–2,5 cm. Det finns även rex, fuchs, angora och satin. Fuchs har en längre päls (5–6 cm), men inte så lång som hos angorakaninen. Rex har en väldigt tät päls som nästan ser ut som plysch. Håren står rakt upp, och pälslängden är 1,5–2 cm. Satin ger pälsen en extra glans. Hermelinen finns i olika färger och färgteckningar. De ursprungliga varianterna var vit rödögd och blåögd. Idag finns den i ett flertal färger, till exempel black and tan, chinchilla, siames, schecktecknad, japantecknad.

Renrasig hermelinkanin köper du enklast via en uppfödare eller på någon kaninutställning. I djuraffärer kallas ofta dvärgkaninkorsningar för ”hermelin-kanin”, vilket naturligtvis är felaktigt. En äkta unge av hermelinkanin har pyttesmå öron och huvudet är ”knubbigt” runt och stort i förhållande till kroppen.