Skötsel

MIN FAVORITMAT:

HÖ, gräs, Kirskål, havreflingor, maskros, groblad, kamomill, torkade nässlor.

 

HUR SKÖTER MAN MIG?

Jag är ett socialt och intelligent djur och det är inte svårt att vinna min vänskap. Jag kan lära mig en massa tricks, kelas med, gå i koppel, hoppa över hinder eller att gå på toaletten på ett bestämt ställe. När du talar till mig, använd en mjuk ton och gör inga snabba rörelser. Jag tycker om att få beröm och uppmuntringar. Om du vill dressera mig och lära mig några ticks, kom ihåg att använda godsaker. Använd de som inte belastar min matsmältning och som inte innehåller för mycket kalorier. När du bär mig, stöd mig med handen – lyft aldrig upp mig i öronen. Klappa mig inte på baken, jag gillar inte det. Klappa mig på öronen och bakåt så vänjer jag mig vid att vara i kontakt med dig. Jag älskar mys på huvudet det blir jag lugn och känner mig trygg av.

 

HUR SKA MITT HUS SE UT?

Eftersom jag behöver röra mig mycket behöver jag en större bur, eller om jag är utomhus en träkoja, en vattenflaska, en matskål i stengods (eller plåt vintertid) en höställning, en fruktträdsgren för att hålla mina tänder i trim, ett litet hus som är mitt  vindskydd . Buren skall vara tillräckligt rymlig minsta möjliga mått är minimum. På Jordbruksverket finns uppgifter om minsta boyta. Boet det skall vara placerad i en lugn del av rummet bor jag fritt skall du se till att jag inte kommer i närheten av elledningar, Jag tycker inte om direkt solljus och drag. Bor jag ute önskas en skuggig plats även om jag älskar att ligga och sola så är jag  mycket mera kännsliga för värme än kyla. Jag älskar tunnlar och krypin men också att sitta högt upp och kika på utsikten.

HUR LÄNGE LEVER JAG?

6-9 år

 

VAD GILLAR JAG ATT ÄTA?

Min bas föda är Hö, färskt gräs tycker om cikoria, basilika, koriander, spenat, millis, persilja, rädisa, fänkål, betor, morötter, äppel grenar, äpple, blomkål/broccoli, paprika, granulat.

 

VAD FÅR JAG INTE ÄTA?

Stenfrukter, purjolök, potatis, rabarber och exotiska frukter. Jag får inte äta möglig mat, okända grenar och örter. Jag får inte äta något som innehåller mjölk eller mjölkderivat.